Construcția componentei românești a sistemului de apărare antirachetă din Europa începe oficial luni, la baza militară de la Deveselu, județul Olt. La ceremonie sunt așteptați să participe mai mulți oficiali români și americani, printre care președintele Traian Băsescu, ministrul Apărării Mircea Dușa, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, negociatorii principali ai Acordului româno-american pentru scutul antirachetă, secretarii de stat Bogdan Aurescu și Frank Rose, dar și șeful Forțelor Aeriene Americane în Europa sau directorul Agenției de Apărare Antirachetă din SUA (MDA).
România va găzdui la Deveselu trei baterii de interceptoare de rachete balistice de tip SM-3 IB (Standard Missile 3, tip Block IB), care vor avea rolul de a acoperi Sud-Estul Europei și care urmează să devină operaționale din 2015. Polonia va găzdui o componentă similară a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, începând cu 2018. La acest sistem de apărare împotriva rachetelor mai participă Turcia (cu o instalație radar tip AN/TPY-2 și o navă multirol pe care se află instalat sistemul antirachetă Aegis), precum și Spania (cu 4 nave militare multirol capabile să suporte sistemul Aegis). În acest fel, oficialii NATO și ai SUA susțin că întreg teritoriul Europei va fi apărat în ce privește eventuale atacuri cu rachete balistice.
România a semnat cu SUA acordul de colaborare în privința scutului antirachetă pe 13 septembrie 2011. Acest sistem face parte din politica de apărare a NATO, alianță militară din care România face parte din 2004. SUA și NATO colaborează în cadrul acestui sistem, iar toate facilitățile și armamentele construite de partea americană în cadrul acestui sistem se află sub egida NATO. Baza de la Deveselu urmează să devină operațională sub comandament NATO.
Până în prezent, autoritățile militare americane au acordat, pe bază de licitație, trei mari contracte pentru construcția bazei de la Deveselu, în valoare totală de 143 de milioane de dolari. Cele trei firme sunt Kellog Brown & Root Services (SUA, 134 milioane dolari), Exelis Systems Corporation (SUA, 5,7 milioane dolari)) și Glacial PROD SRL (România, cel mai mic contract, de 3,3 milioane dolari).
Într-un interviu acordat gândul, Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politică de apărare și spațială și principalul negociator al Acordului cu România, spunea că „România este structurată și amplasată ideal, din punct de vedere geografic, pentru a furniza protecție pentru Europa de Sud, față de rachete balistice din Orientul Mijlociu”.
„Nu aș spune că apărarea antirachetă amplasată în România va crește amenințarea pentru România. Chiar dimpotrivă. Cred că va mări acoperirea defensivă pentru România, capacitățile de descurajare ale României și de asemenea, mai important, poziția de apărare și de descurajare a NATO”, a mai explicat Frank Rose, pentru gândul.
Oficialul american a precizat că scutul antirachetă este dezvoltat în principal pentru a face față noilor provocări din Coreea de Nord, care a dezvoltat și a arătat public o nouă rachetă balistică intercontinentală mobilă, a testat și a lansat racheta spațială Taepodong 2, și a făcut teste nucleare. A doua amenințare cu rachete balistice, care în ultima vreme a scăzut însă în intensitate, este Iranul, conform calculelor strategice ale administrației SUA.